Top

CD Bende van 4 - Kat in 't Bakkie

  • CD Bende van 4 - Kat in 't Bakkie
10,00

De Bende Van 4 bewijst dat popmuziek voor kinderen meer is dan smurfenhouse of stampende ‘kidz-hits’. De groep won in 2010 met het lied Opa de Willem Wilmink Prijs voor het mooiste Nederlandstalige kinderlied. In het lied neemt een jongetje afscheid van zijn dementerende opa. Het is knap, dat de groep ook deze ‘volwassen’ onderwerpen aan durft te snijden, en dat in een taal die jong en oud aanspreekt. De muziek bestaat uit vrolijke Nederlandstalige luisterpop waarbij alle vier de bandleden zingen. Volgens hun website is de voorstelling Kat In ’t Bakkie bedoeld voor kinderen van zes tot twaalf jaar, maar ook veel volwassen kinderen weten deze afwisselende cd vast op waarde te schatten.

Eind 2007 waren Inigo, Mattie en Michiel, die al jaren samen schoolconcerten gaven als de groep MIM, op zoek naar nieuwe teksten. Iemand raadde hen aan eens te informeren bij Hans, kinderboekenschrijver en (toen nog) Stadsdichter van Zaanstad. Zo ontmoetten de vier elkaar voor het eerst bij Hans thuis, aan de keukentafel. Het werd al snel erg gezellig.
Zo gezellig zelfs dat Hans zich liet ontvallen dat hij vroeger ook in bandjes had gespeeld, als basgitarist. Dat kwam goed uit! Want Inigo was drummer, Mattie speelde piano en accordeon en Michiel was gitarist en speelde blaasinstrumenten – een basgitarist hadden ze nog niet. Hans sloot zich aan en de Bende van 4 was geboren. Inigo, Mattie en Michiel gingen naar huis met een buik vol koffie en koek en ieder een exemplaar van ‘Ik kan alle woorden lijmen’, een dikke bundel versjes van Hans (Uitgeverij Leopold, 2003). Ze zochten de mooiste uit en maakten er liedjes van.

Begin 2008 werd er druk gerepeteerd en uiteindelijk trad de Bende voor het eerst op in Zaandam, op een feestje van Hans en zijn vrouw op 18 mei. In de zomer van dat jaar werd, bij Inigo in de tuin, rond de liedjes een theaterprogramma bedacht onder de naam ‘Kat in ’t bakkie’. Dat programma ging op 4 oktober 2008 in première in theater De Voorveghter in Hardenberg en tourde vervolgens enkele seizoenen door heel Nederland.
In 2010 zond de Bende drie liedjes in om mee te dingen naar de eerste Willem Wilminkprijs voor het mooiste Nederlandse kinderlied. Dat deden meer mensen: er kwamen maar liefst 255 inzendingen binnen.
Een jury (met Harry Geelen en Maarten van Roozendaal) koos er de dertien beste uit. Kinderen van de Willem Wilminkschool in Enschede vonden tenslotte van die dertien ‘Opa’ het allermooist. Het staat als nummer 10 op deze cd!
De meeste liedjes spreken voor zichzelf. Alleen over ‘De hoestende heks’ moet misschien iets uitgelegd worden. Het is een waar verhaal – of, met een moeilijk woord: autobiografisch. In het dorp waar Hans vroeger woonde was echt een mevrouw Nederveen die een snoepwinkeltje had. Ze is al heel lang dood, maar iedereen die kind is geweest in dat dorpje kent haar nog. En een ‘dup’, dat was een dubbeltje: tien oude centen in de tijd van de gulden. Ongeveer vijf eurocent, tegenwoordig. Meer hoef je niet te weten. Zet die cd op en luisteren maar!
 

Tracklisting:
1. Er is een plek
2. Mes, lepel en vork
3. Boos
4. Loers
5. Als mijn oma
6. Op de fiets
7. De hoestende heks
8. Avond in de straat
9. Verliefd
10. Opa
11. Butsen en builen
12. Kat in ’t bakkie
13. Vrienden
Reviews (0)
Type de code over
Stuur naar een vriend
@
@
Type de code over